Temiz Olmak

Temizlik; Arılık, paklık, arılık, nezafet, temiz olma durumudur. Temiz durma ve etrafını temiz tutmadır.
Kalp ve ahlak temizliği kadar beden, giysi, mekan ve yediği yiyeceklerin temizliği de müslümanların en belirgin özelliklerindendir.

temizlik-hakkında-hadisBir müslümanın saçları, eli, yüzü, bedeninin her yeri daima tertemiz olur. Kıyafetleri de her zaman temiz, bakımlı ve düzgündür. Çalıştığı veya yaşadığı mekanlar da her zaman derli toplu, temiz, hoş kokulu, havadar ve ferahlık verici olur. Müminlerin bu özelliklerine en güzel örnek yine Peygamberimiz (Sallallâhü Aleyhi ve Sellem)’dir. Allah, bir sûrede Peygamberimiz (Sallallâhü Aleyhi ve Sellem)’e şöyle buyurmuştur:

Ey bürünüp örtünen, kalk (ve) bundan böyle uyar. Rabbini tekbir et (yücelt) Elbiseni temizle. Pislikten kaçınıp-uzaklaş. (Müddessir, 1-5)

بسم الله الرحمن الرحيم يَا أَيُّهَا الْمُدَّثِّرُ {1} قُمْ فَأَنذِرْ {2} وَرَبَّكَ فَكَبِّرْ {3}

وَثِيَابَكَ فَطَهِّرْ {4 } وَالرُّجْزَ فَاهْجُرْ {5}

Allah Kuran’da müminlere temiz olan şeylerden yemelerini bildirmiş, Peygamberimiz (Sallallâhü Aleyhi ve Sellem)’e de, temiz olan şeylerin helal olduğunu müminlere bildirmesini söylemiştir:

Ey elçiler, güzel ve temiz olan şeylerden yiyin… (Müminun , 51)

Sana, kendilerine neyin helal kılındığını sorarlar. De ki: “Bütün temiz şeyler size helal kılındı.” Allah’ın size öğrettiği gibi öğretip yetiştirdiğiniz avcı hayvanlarının yakalayıverdiklerinden de -üzerine Allah’ın adını anarak- yiyin. Allah’tan korkup-sakının. Şüphesiz Allah, hesabı çabuk görendir. (Maide, 4)

Peygamberimiz Sallallahü Aleyhi ve Sellem bir hadis-i şeriflerinde de müminlere temiz olmayı şöyle öğütlemiştir:

Müslümanlık temizdir, kirsizdir. Siz de temiz olun, temizlenin, Zira cennete temizler girer.

Temizlik alışkanlığı çocuklukta başlar.

Temizlik kurallarını hepimiz biliriz, biliriz de nedense çok azını uygularız. Her güzel davranış gibi, temizlik alışkanlığı da ailede kazanılır. Temizlik konusunda titiz olan ailelerin çocukları hemen ilk anda dış görünüşleriyle belli olurlar: Temiz ve ütülü bir elbise, boyalı ayakkabılar, bakımlı, taranmış saçlar, fırçalandığı belli olan beyaz dişler, kesilmiş temiz tırnaklar ve bütün bunlara ayrı bir güzellik katan kibar ve saygılı davranış­lar…

Çocuklarımız ilkokulun birinci sınıfına ayak bastıklarında, öğretmen daha ilk günde, çocukların dış görünüşlerine bakarak onların aileleri hak­kında bir kanaat edinir.

Temizliğin fakirlikle, zenginlikle doğrudan bir ilgisi yoktur. Temizlik bir görgü, bir alışkanlık meselesidir. Eskiden kız görmeye gidenlere şöyle tavsiyede bulunulurdu: “ilk fırsatta mutfağına ve banyosuna bak; eğer bu ikisi temizse, gerisi tamamdır.”

Temizlik alışkanlığı ailede kazanılır. Çocuklara temizlik alışkanlığı kazandırmak sadece annenin görevi değildir. Baba ve diğer aile büyükleri de aynı derecede titiz davranmalıdır ki, çocuklar bu toplu tavır karşısında tembellik göstermesinler.

beden-temizligi

manevi_egitim_indir

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*